Een paar dagen terug haalde het weer de lokale krant, ondernemers die in de problemen komen door samenwerken op vertrouwen.
Voorbeeld: een ondernemer gaat samen werken met een andere, bevriende ondernemer. Een goed businessplan, drive, de juiste contacten, de energie zit er helemaal in. Bij de Kamer van Koophandel wordt gekozen voor een vennootschap onder firma, ofwel een vof. Daar hoort een contract bij, maar dat papierwerk is veel minder interessant dan de business, want daar draait het toch om nietwaar, ondernemers willen ondernemen.
Er worden een paar krabbeltjes op papier gezet door de boekhouder, die een modelletje heeft gevonden via google. Een tijd lang is alles geweldig. De business groeit en bloeit. Totdat op een kwade dag een van de twee, met het saldo van de bankrekening erbij, naar de zon is vertrokken en onze goedbedoelende hardwerkende ondernemer achterlaat met een lege bankrekening en een berg schuldeisers.
Dan blijkt dat die krabbels van de boekhouder bij lange na niet genoeg zijn om de problemen op te vangen en een lang, slepend, traject met uiteindelijk een faillissement volgt.
Wij, Rob en Katja, zijn zelf ondernemers en begrijpen dat het juridische kader van een nieuwe startup zelden sexy en inspirerend is. Als vakmensen zijn we echter doordrongen van de essentie van niet alleen het máken van goede afspraken, maar vooral ook het goed opschrijven van die afspraken. Tijdens een gesprek over de inhoud van het contract komen discrepanties in verwachtingen en wensen vanzelf naar boven, en een eerlijk en degelijk contract zorgt voor rust en zekerheid in de volgende jaren. Dus of het nu gaat om een maatschapscontract of bijvoorbeeld het gezamenlijk oprichten van een nieuwe besloten vennootschap, het opstellen van een contract vooraf is stukken minder stressvol (en goedkoper) dan procedures achteraf.
Vertrouwen is goed, opschrijven is beter!